Met de deur in huis vallen? Gezellig, maar denk wel aan het opstapje!

Ons huis is de plek waar we op ons gemak zijn en ons veilig voelen. In een buurt waar we de mensen kennen en er voor elkaar zijn als het nodig is. Waar herinneringen liggen in een kras op de muur, een leuk vloerkleedje in de slaapkamer of een slijtplek in de hal. We precies weten welke deur een beetje klemt en welke drempel hoog is. Misschien langzamerhand wel te hoog. Maar dat herkennen en erkennen valt niet altijd mee.

Een huis aanpassen aan het feit dat we ouder worden en de dagelijkse dingen minder eenvoudig gaan dan vroeger, dat is lastig. We passen ons liever aan het huis aan dan andersom. Gek eigenlijk, want verbouwen voor ‘vrolijke’ veranderingen zoals een babykamer, dat is geen probleem.  Ouder worden gaat ons allemaal overkomen en oud zijn hopelijk ook. Het hoort bij het leven en brengt allerlei eigen uitdagingen met zich mee. Waaronder goed voorbereid zijn op het zo lang mogelijk prettig en comfortabel thuis wonen.

Preventief aanpassen is een verrijking

Maar het aanpassen van een woning stellen we over het algemeen uit tot er een (acuut) probleem met de gezondheid is. Preventief aanpassen is niet aan de orde, want we vinden massaal dat het nog niet nodig is. We voelen ons immers gezond genoeg. Daarbij wordt vergeten dat we waarschijnlijk al jarenlang sluipenderwijs hebben ingeleverd op ons woonplezier, gewoon omdat we ouder worden. Het zou mooi zijn als we het aanpassen van een woning loskoppelen van ouderdom en verlies. Het gaat juist om een verrijking van ons woonplezier, ongeacht onze leeftijd. Dus herken de drempel en erken het probleem!

Vijf tips om mee aan de slag te gaan
De volgende vijf tips zijn bedoeld als richtingwijzer voor u om zélf mee aan de slag te gaan. Of u te helpen om uw dierbaren de drempel letterlijk en figuurlijk te laten herkennen. Elke tip is het startpunt voor meer informatie. Het is aan u om, passend bij uw situatie en wensen, de diepte in te gaan.

Tip 1 Uw gemeente als eerste bron van informatie

Gemeenten vinden het belangrijk om hun inwoners bewust te maken van de uitdagingen die het langer thuis wonen met zich meebrengt. Welke verantwoordelijkheid u daarin heeft en wat u van de gemeente mag verwachten. Het is goed mogelijk dat ook uw gemeente op de eigen website extra aandacht besteed aan het informeren over nut en de noodzaak van het aanpassen van de woning, of het tijdig verhuizen naar een meer geschikte woning. En u vandaaruit doorgeleidt naar meer informatie over woningaanpassingen. U kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • informatie over soorten aanpassingen
 • mogelijkheid om uw woning zelf te testen, bijvoorbeeld via een digitale woningtest
 • praktische informatie waar aanpassingen verkrijgbaar zijn en een kostenindicatie
 • waar u terecht kunt als u hulp nodig heeft bij het in kaart brengen van uw persoonlijke woonsituatie en de verbeterpunten in de woning. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een vrijblijvend gesprek met een ouderenadviseur of vrijwillige woonadviseur. Deze doorloopt samen met u de woning, benoemt de verbeterpunten en geeft een woonadvies met mogelijke oplossingen.

Contact opnemen met het sociaal loket van uw gemeente kan wellicht voor u een goed startpunt zijn. U vindt hier de contactgegevens voor uw gemeente.

Tip 2 Besef, aanpassen kan ook beginnen met kleine oplossingen!
Het aanpassen van uw woning hoeft niet te betekenen dat u voor een complete verbouwing van uw woning staat. U kunt ook beginnen met kleine slimme oplossingen die zonder al te veel rompslomp en snel inpasbaar zijn in uw woning. En, niet onbelangrijk, bijdragen aan bijvoorbeeld valpreventie. Om u een idee te geven van de mogelijkheden:

 • Kent u de elektrische raamopener al? U hoeft nooit meer op een stoel of krukje te gaan staan om een bovenraampje open of dicht te zetten. Met de afstandsbediening opent of sluit u het raam.
  Prijsindicatie € 90,- en verkrijgbaar bij de bouwmarkt
 • En wat dacht u van een lampje met bewegingsmelder die zo in een stopcontact geprikt kan worden. Best handig als u ’s nachts naar het toilet wil, maar het felle licht van de gewone badkamerlamp niet kunt verdragen.
  Prijsindicatie € 10,- en verkrijgbaar bij de bouwmarkt
 • En de drie tips voor veilig traplopen? Goede verlichting, aan beide zijden van de trap een leuning en geen spulletjes op de trap neerleggen.
  Prijsindicatie € 100 voor lamp plus standaardleuning en verkrijgbaar bij bouwmarkt.

Tip 3 Aanpassen kan met een kleine portemonnee
Aanpassen kost geld, dat klopt. Maar hoeveel geld precies hangt af van uw wensen, de mogelijkheden van de woning en hoever u wilt gaan in het ´levensloopgeschikt´ maken van uw woning. Oftewel ervoor zorgen dat u, ook wanneer u afhankelijk bent geworden van een rollator of rolstoel binnenshuis, zelfstandig kunt blijven wonen. Idealiter liggen in dat geval entree, woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer en toilet op dezelfde woonlaag.
Een verbouwing om een woning zo goed mogelijk levensloopbestendig te maken kost uiteraard veel meer geld dan het plaatsen van een lamp met bewegingssensor. Maar aanpassen kan met elke portemonnee, groot of klein. Iedere aanpassing is immers een verrijking van uw woonplezier en brengt een stukje veiligheid mee. Het is dan ook goed te weten dat er veel oplossingen mogelijk zijn waarvan de prijzen variëren van een tientje tot enkele honderden euro’s. Veel oplossingen zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt en eenvoudig zelf aan te brengen. U kunt natuurlijk ook altijd terecht bij een gespecialiseerd bedrijf.

Tip 4 Websites om inspiratie op te doen
Bent u op zoek naar kosteninformatie over kleine aanpassingen, kijkt u dan eens op de website Mijn thuis in Oude IJsselstreek. Dit is de website van een bewustwordingscampagne van de gemeente Oude IJsselstreek. Naast kosteninformatie geeft de website ook een goed overzicht van allerlei aanpassingen. Alle oplossingen zijn geordend naar drie thema’s.

 • gemak in huis
 • slim communiceren
 • veilig en gezond

U bepaalt zelf wel thema bij u past. En krijgt vervolgens de bijbehorende oplossingen te zien, gekoppeld aan ruimtes in huis.  Het kan zijn dat u nu te kampen heeft met een specifieke aandoening, waardoor u in woning tegen bepaalde problemen aanloopt. Ook hierin voorziet de website. Voor drie aandoeningen zijn tien tips opgenomen.

Denkt u aan een grote verbouwing van uw woning? Dan is de website Langer thuis in eigen huis wellicht iets voor u. Op deze site vindt u voor verschillende typen woningen, waaronder bijvoorbeeld een galerijflat, een rijtjeswoning of een bungalow, grote en kleine oplossingen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Maar ook handige tips die het wonen aangenamer, makkelijker en veiliger maken.
Wilt u een gratis digitale huistest doen, dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij Mijn Huis Op Maat. Een website die, naast de huistest, ook informatie geeft over diverse aanpassingen in huis.
Ook op de website Alleszelf vindt u diverse berichten met interessante informatie en tips over langer veilig en comfortabel wonen.  Kijk bijvoorbeeld eens naar deze zeven tips, naar woonplezier met een stekker en woontips.

Tip 5 Samenzelfredzaam
Veilig en comfortabel thuis blijven wonen gaat verder dan de woning alleen. Daarvoor zijn ook mensen nodig. Mensen die met elkaar in een buurt wonen, samen daar oud worden en, binnen bepaalde grenzen,  iets voor elkaar willen betekenen. Een klusje in huis opknappen, een boodschap doen of gewoon even een kopje koffie drinken met elkaar. Iets wat vroeger bijna vanzelfsprekend was tussen buren. Tegenwoordig voelt hulp vragen en hulp aanbieden van beide kanten bijna ongemakkelijk. Mensen willen niemand tot last zijn en anderen willen zich niet opdringen. Vraag en aanbod vinden elkaar daardoor moeilijk. Om daarin verandering te brengen zijn er diverse platforms opgericht waar vrijwilliger en iemand die hulp nodig heeft met elkaar in contact kunnen komen. Voorbeelden van dergelijke platforms zijn WeHelpen, NL Voor Elkaar, Buuv en Miess. U vindt hier meer informatie over deze en andere platforms.

Tot slot
Plezierig, veilig en comfortabel wonen hebben we grotendeels zelf in de hand. Laten we dan ook op tijd dat deel pakken. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de dierbaren om ons heen.
Met de deur in huis vallen moet immers gezellig blijven!