Bewustwordingscampagnes Langer thuis wonen

Verleiden van mensen tot het aanpassen van hun woning

In opdracht van onder andere provincies Gelderland en Noord Holland, Regio Noord Veluwe en gemeenten Elburg, Enkhuizen, Haarlem, Montferland, Oude-IJsselstreek, Teylingen, Tilburg en Zaanstad
Jaar 2004 tot heden

Op diverse plekken in Nederland heb ik lokale partijen – waaronder corporaties, zorgorganisaties, gemeenten, belangenbehartigers – inhoudelijk en procesmatig ondersteund bij de vertaling van beleid over langer thuis wonen, in het bijzonder het aanpassen van de particuliere woningvoorraad, naar uitvoering. Hoe kunnen we mensen verleiden om hun woning aan te passen zodat zij langer veilig thuis kunnen wonen. In een tijd dat er veel veranderd is rondom de Wmo en de zorg. En er verwacht wordt dat mensen de regie in eigen hand nemen en preventief aan de slag gaan met het geschikt maken van hun woning.
Wie is onze doelgroep dan? Hoe gaan we hen effectief verleiden? Welke mensen, organisaties en middelen zetten we daarvoor in? Al deze vragen en meer komen aan de orde met als uiteindelijk resultaat een aanpak. Zoals bijvoorbeeld Thuis in Montferland (in samenwerking met Anita Lahuis van Atrivé), Comfortabel wonen in uw eigen huis (Zaanstad), Mijn thuis in Oude-IJsselstreek of Gewoon Gemak in de regio Noord Veluwe.

materiaal-bewustwordinscampagnes

Communicatiemateriaal aantal campagnes

 

Elk project is uniek en kent een eigen dynamiek en aanpak. En levert nieuwe kennis die ingezet kan worden bij een volgend project. 

Wist je bijvoorbeeld dat van de 50-plussers…..

  • 57% van mening is dat zijn woning geschikt is om voor altijd te blijven wonen
  • 64% zichzelf verantwoordelijk vindt voor het aanpassen van de woning
  • 59% informatie over woningaanpassingen wil ontvangen op moment dat men problemen ervaart
  • 19% het altijd goed vindt om te weten wat beter kan

 

Wat we verder hebben ontdekt is dat leeftijd geen significante rol speelt bij het (preventief) aanpassen van de eigen woning. Met andere woorden, iemand van 80 jaar past zijn woning niet sneller aan dan iemand van 60 jaar. En eyeopener, want dat is wel altijd de veronderstelling geweest. Niet geheel onlogisch, maar de praktijk toont dus een ander beeld.
Preventief aanpassen leeft onvoldoende onder de 50-plussers. Als men de woning aanpast, dan is dat over het algemeen vanuit noodzaak. Er is iets aan de hand met de gezondheid waardoor de woonsituatie aangepast moet worden.

Zo zijn er nog meer opvallende zaken die we, mede dankzij mijn projecten én projecten van con-collega’s, kennen. Ik vertel hier graag over en heb al vele presentaties mogen verzorgen tijdens symposia, kennisbijeenkomsten en expertmeetings. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan mijn presentatie eens en we gaan in gesprek!